mandag 12. september 2011

Knut Hamsun, Børn av tiden

Forrige uke var jeg ute å spiste lunsj med en kollega fra Gjensidige. Han var så snill å forære meg 3 bøker av Knut Hamsun, som jo er en av mine favoritt forfattere. Gjett om jeg ble glad, i tillegg er bøkene av gammel godt opplag.
Jeg har kost meg med en av disse bøkene nå i helgen, nemlig boken "Børn av tiden". Virkelig god leseopplevelse. Forstår jo at jeg bare må gå til anskaffelse av bok 2 av denne historien, "Segelfoss by".
Bokkilden:
Handlingen foregår i Nordland fra 1870 og fremover, og er en kritisk skildring av en ny tids ånd: Her avspeiles en historisk prosess som Hamsun hadde vært vitne til: det "halvføydale" nordlandssamfunnet blir offer for et skifte i de økonomiske forhold, og de gamle handelsstedene forsvinner gradvis. Denne boka, Hamsuns første sosiale satire, ble første gang utgitt i 1913.

tirsdag 6. september 2011

Mario Vargas Llosa, Kelterens drøm

En fantastisk bok, startet i sommer, men er først nå ferdig. Har brukt lenger tid enn vanlig på denne boken - ikke fordi den er dårlig, men fordi den krevde litt mer konsentrasjon og refleksjon enn mange andre bøker jeg har 'slukt'.

Her tas du med gjennom jungelen i Belgiske Kongo, regnskogen i Amazonas og det åpne landskap i Irland.
Du formelig kjenner den trykkende varmen og lukten av kautsjuk som river i nesen.

Det at bokas hovedperson faktisk har eksistert og gjennomført disse reisene, og på sin uredde måte satte søkelyset på utnyttelsen og misshandling av de innfødte i disse regionene, gjør boka enda mer leseverdig.

Dette er en historisk roman om Roger Casement. Han var fra Irland, endte opp som "ekstremist"   i datatidens øyne, og ble dømt til døden for landssvik i Storbritania.

Fra Gyldendal:
Kelterens drøm er en rik historisk roman om en usedvanlig fargerik mann, fortalt fra dødscellen, der Casement i 1916 ventet på en benådning som aldri kom. Som meget ung mann reiste han til Kongo på oppdrag fra engelske myndigheter – og ble værende i 20 år – for å finne ut hvordan kong Leopold av Belgia egentlig behandlet folket der. På sin reise møtte han bl.a. Joseph Conrad og fikk endret sin optimistiske tro på at europeere hørte med til de siviliserte folkeslagene i verden. Siden i livet dro han til Sør-Amerika, oppover Amazonas, like til den peruanske delen, der forholdene for dem som drev ut kautsjuk av trærne ikke var bedre enn i Afrika.
Hjemme i England ble han opptatt av den irske løsrivelseskampen og involverte seg i irenes frigjøringsbevegelse på en måte som førte til en dom for høyforræderi.
Vargas Llosas utviklede sans for å skildre det bisarre, volden og grusomhetene, får her ubehagelige, men råsterke litterære nedslag. Ikke minst er behandlingen av kvinnene en hovedsak. Den hvite mannen, maktmennesket, kolonisatoren, står sørgelig avkledd på siste side. Kelterens drøm er en roman av nobelprisformat.

mandag 5. september 2011

En rose til Eirik

I går kveld fikk den triste beskjeden at Eirik, vår gode venn, er død.
Eirik vil bli dypt savnet av oss.
Han var en svært god og trofast venn for oss, alltid tilstede og alltid godt humør.
Vi har hatt utrolig mange gode opplevelser sammen.
Våre tanker går nå til Tina og Eivind som har mistet en omsorgsfull og kjær Pappa.

Michel Houellebecq 'Utvidelse av kampsonen'

Houellebecqs beskrivelse av samfunnets som en «kampsone», den ’lille mislykkede mannens’ hevnlyst over den vellykkede del av befolkningen gjør at boken kanskje er spesielt relevant i dag, med 22.7 friskt i minnet.
Mitt inntrykk er at han treffer godt med mange av de stereotype oppfatninger vi har av mislykkede, ensomme mennesker. Han tar også mange av de dagligdagse hendelser i arbeidslivet på kornet. Men, jeg synes den blir litt drøy enkelte steder, han trekker det kanskje litt vel langt ?
Boken er likevel god underholdning og lett å lese.
Av mange litteraturkritikere blir forfatteren nærmest genierklært, så det kan jo være interessant å lese og danne seg sin egen mening, om denne mye omtalte forfatteren.

"I utvidelsen av kampsonen møter vi en ensom dataingeniør med et grått og kjedelig liv. En dag blir han sendt på salgsreise med en kollega som er enda mer mislykket enn ham selv. Når de prøver seg på damene, får de raskt erfare at de markedsliberalistiske lovene som styrer den økonomiske sfæren, også gjelder for kjærlighetslivet. Sammen kaster de seg inn i denne utvidete kampsonen." (fra omslaget) 

En fornøyelig bok som treffer godt, men som også

søndag 4. september 2011

Sigrid Undset 'Gunnvald og Emma'

I går kveld leste jeg denne boken, som jeg stjal med meg fra mor og far i Bø. En nydelig liten historie, som bare bekrefter Undsets evne til å vise oss vei inn i sinnet til menneskene hun skildrer.
"Gunnvald og Emma" er en av de tre fortellingene i "De kloge jomfurer" fra 1918, og henter handling fra folkelig Krisitania-miljø i begynnelsen av vårt århundre. Det er en virkelighetsnær og levende skildring av fabrikkarbeideren Gunvald Ruud og hans ekteskap - først med hans ungdoms forelskelse, så med den varmhjertede Emma. Men selv om Emma har alle de egenskaper hans første hustru Klara manglet, bærer Gunnvald alltid drømmen om Klara i seg.

lørdag 3. september 2011

Flott tur til Bø i Vesterålen

Startet reisen med tog til Hamar, hvor jeg ble hentet av min snille svigerinne, for så å plukke opp bilen som skulle kjøres nordover.
Nydelig kjørevær. Kjørte til Trondheim og Anders. Vi var ute på kvelden og spiste deilig mat på Manna Brasseri.

Dagen etter var vi på IKEA og handlet litt for oppgradere rommet til Anders litt. Bokyller, nattbord, speil, lampe. Det ble bra :)
Deretter bar det videre på min kjøretur mot Mo i Rana, som var enden på dagens etappe. Jeg hadde en stopp i Steinkjer på AMFI kjøpesenter, deretter en stopp med middag i Mosjøen.

Til slutt fremme på IL Stålkameratenes klubbhus, hvor jeg hadde bestilt rom. Veldig hyggelig, rimelig overnatting.

Dagen etter dro jeg avgårde tidlig og startet på etappen over saltfjellet.  Mye døde lemmen i veien. Stoppet på Saltdalen turistsenter, hvor jeg drakk kaffe, spiste svele og leste dagens aviser.

Så var det igang igjen. Neste mål var Hamsunsenteret på Hammarøy, en liten avstikker på 3 mil fra min kjørerute mot Bognes. Flott og interssant utstilling her, som gjorde det vel verdt å bruke den tiden:

Og så til Bognes, for ferje over Tysfjorden til Løddingen. Det var en  kjempefin tur, helt blankt på fjorden. Og positiv overraskelse var at de serverte deilig hjemmelaget lapskaus i kafeen :)
Og tilslutt fremme i Bø ca kl 18.30, med stopp på Straume for å vaske bilen før den ble overleverte den nye og fornøyde eier.

Turen tilbake foregikk med buss fra Bø til Sortland, buss fra Sortland til Evenes og deretter fly hjem til Oslo.
MEN jeg hadde noen fantastiske timer på Sortland, med nydelig vær og nydelig mat på Ekspedisjonen som ligger på brygga i den blå byen.

(bildet er tatt av Tony Gulla)