tirsdag 6. september 2011

Mario Vargas Llosa, Kelterens drøm

En fantastisk bok, startet i sommer, men er først nå ferdig. Har brukt lenger tid enn vanlig på denne boken - ikke fordi den er dårlig, men fordi den krevde litt mer konsentrasjon og refleksjon enn mange andre bøker jeg har 'slukt'.

Her tas du med gjennom jungelen i Belgiske Kongo, regnskogen i Amazonas og det åpne landskap i Irland.
Du formelig kjenner den trykkende varmen og lukten av kautsjuk som river i nesen.

Det at bokas hovedperson faktisk har eksistert og gjennomført disse reisene, og på sin uredde måte satte søkelyset på utnyttelsen og misshandling av de innfødte i disse regionene, gjør boka enda mer leseverdig.

Dette er en historisk roman om Roger Casement. Han var fra Irland, endte opp som "ekstremist"   i datatidens øyne, og ble dømt til døden for landssvik i Storbritania.

Fra Gyldendal:
Kelterens drøm er en rik historisk roman om en usedvanlig fargerik mann, fortalt fra dødscellen, der Casement i 1916 ventet på en benådning som aldri kom. Som meget ung mann reiste han til Kongo på oppdrag fra engelske myndigheter – og ble værende i 20 år – for å finne ut hvordan kong Leopold av Belgia egentlig behandlet folket der. På sin reise møtte han bl.a. Joseph Conrad og fikk endret sin optimistiske tro på at europeere hørte med til de siviliserte folkeslagene i verden. Siden i livet dro han til Sør-Amerika, oppover Amazonas, like til den peruanske delen, der forholdene for dem som drev ut kautsjuk av trærne ikke var bedre enn i Afrika.
Hjemme i England ble han opptatt av den irske løsrivelseskampen og involverte seg i irenes frigjøringsbevegelse på en måte som førte til en dom for høyforræderi.
Vargas Llosas utviklede sans for å skildre det bisarre, volden og grusomhetene, får her ubehagelige, men råsterke litterære nedslag. Ikke minst er behandlingen av kvinnene en hovedsak. Den hvite mannen, maktmennesket, kolonisatoren, står sørgelig avkledd på siste side. Kelterens drøm er en roman av nobelprisformat.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar