onsdag 12. september 2012

Newman Wine Vaults

I helgen var det "Open doors" i St. John's, og jeg benyttet anledning til å få en omvisning i de gamle lokalene til Newman Wine.

Newmans Port i Newfoundland dateres tilbake til 1679. Ifølge historien kom det høsten 1679 et portugisisk skip lastet med portvin til St.John's. Skipet var på vei til London, men mistet kursen og styreegenskapene. Det ble kapret av franske kaprere, som forsøkt å unnslippe ved å seile skipet ut i Atlanterhavet. Kaprerne forlot skipet, som kom ut for storm, og måtte søke ly i St. John's.
Skipet overvintret i St. John's, og lasten med portvin ble trygt lagret i grotter i Southside Hills of St. John.

Og som i mange andre historier om vin og sprit på tur...
Når portvinen ankom England hadde det skjedd et mirakel. Vinen hadde fått en ny bouquet, en glatthet og en smak den ikke hadde tidligere, og
Newman & Company bestemte seg for å aldringslagre sin portvin i Newfoundland.
Praksisen fortsatte i vinkjelleren på Water Street fra begynnelsen av forrige århundre og utover. Vinen ble  aldringslagret i hvelvene til Newmans til minst 1893, muligens til 1914.Newman & Company har senere leid hvelvene ut til en rekke leietakere, inkludert en tobakksbutikk i 1919. Siste gang det ble lagret portvin her var i 1966.
Etter dette ble portvinen lagret på et annet sted i Newfoundland. 
Vinen blir nå lagret i Portugal.


2 kommentarer:

  1. Dette var interessant. Fint at du deler historie med oss:)

    SvarSlett
  2. Ja det er noen små perler rundt omkring i denne byen :) og en god historie er jo nødvendig for å gjøre det mer spennende...:)

    SvarSlett