lørdag 16. juli 2011

Prosecco - Spumante og Frizzante

Prosecco er flott sommerdrikke. Som tidligere nevnt, enkel og usnobbete. Frisk og god. Velg selv søthetsgrad. I Norge selges mest Brut som er den minst søte, mens det i Italia går langt mer Extra Dry eller Dry, som begge er søtere enn Brut. Den klassiske Prosecco er ikke helt tørr, og Prosecoo betyr faktisk "Nesten tørr".

Prosecco lages oftetst av Glera druer, også kalt Prosecco druer. Disse blir hovedsaklig produsert i Veneto regionen.
Som overskriften i dette innlegget indikerer, kommer Prosecco i 2 hovedkategorier, Spumante og Frizzante. Spumante har større bobler og mer kullsyre (fully sparkling), Frizzante mindre bobler og kullsyre (lightly sparkling). Dette ser man også som regel på korken på flasken. Spumante har som regel den vanlig champangekorken med ståltråd, mens Frizzante ofte har en enklere kork, og noen ganger en en vanlig vinkork.

Når det gjelder søthetsgrad, får du både Spumante og Frizzante i 3 ulike grader:

Brut :           opp til 15 g restsukker
Extra dry:    mellom 12-20 g restsukker
Dry:            mellom 20-35 g restsukker

Så Dry er altså den søteste, og her er det nok mange nordmenn som bommer når de er ute og handler.
Frizzante kork

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar