mandag 26. mars 2012

Døden i Venedig, Thomas Mann

Døden i Venedig, handler om lidenskap og selvbeherskelse. Her blir vi med den aldrende forfatteren Gustav von Aschenbach på hans siste reise, og vi får ta del i alle hans betraktninger av kunst, skjønnhet og lidenskap. Handlingen foregår på et av Lido di Venezias badehoteller, på begynnelsen av 1900 tallet, den gang disse hotellene hadde sin storhetstid. Herlige skildringer av stranden, hotellene og det tilbakelente virkesløse livet overklassen nøt på sine lange ferier her.Hovedpersonen blir betatt av en ung vakker polsk gutt på hotellet. Han dekker sine nesegruse forelskelse bak sin sans for det opphøyde vakre og rene. Historien foregår i et Venezia som preges av pest og død.
Ved å lese denne novellen opplever jeg nok en gang dragning mot en tur til Venezia og Lidoen. Så vi får se hva det blir til :)
Wikipedia:
Det sies at forfatteren fant inspirasjonen etter at han hadde sett den østerrikske komponisten Gustav Mahler bryte sammen i tårer på toget da han forlot Venezia.

Gyldendal:
Døden i Venedig ble skrevet i 1912, to år før første verdenskrigs utbrudd, og er preget av undergangsstemningen som kjennetegnet mye av datatidens litteratur. Hovedpersonen Gustav von Aschenbach, en suksessrik, men aldrende forfatter, får plutselig for seg at han skal reise til Venedig. Han tar inn på et hotell, og her han treffer unggutten Tadzio, som blir en besettelse for ham, alt skildret mot en bakgrunn av død og forfall i pestens Venedig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar